Ekologiskt nötkött från gården

Hos oss kan ni handla KRAV-märkt gräsbeteskött från Magda gård utanför Eskilstuna. I vår gårdsbutik finner ni samtliga av våra produkter, vi får normalt in nystyckat kött var tredje vecka året runt. Kontakta oss för att få veta vad som finns i butiken just nu.

Våra djur betar sommartid i hagmarker och på skogsbeten med örter och spätt gräs som föda. Det ger en långsam tillväxt och det kostar mer att föda upp djuren på det sättet men det ger en avsevärd bättre kvalitet på köttet. Läs mer lite längre ner på sidan.

Styckdetaljer/färs

Våra styckdetaljer är konsumentstyckade och vakuumpaketerade. Nötköttet är från våra egna rödkullor och det hängmöras och styckas på Närkes Kött i Gällersta. Nötköttet säljs färskt, nötfärs och märgben är fryst.

Vi får normalt in nystyckat nötkött var tredje vecka på fredagar. Planerade veckor 2024 är vecka 5, 8, 11, 14, 17, 20, 23, 26, 29, 32, 35, 38, 41, 44

Charkuteri

Gårdens egen korv, tillverkad på hängmörat nötkött.
Korven tillverkas av nötkött från våra egna djur av Robertssons Charkuteri i Örebro. Det är även en liten mängd svenskt småfläsk i korven för att få den saftig och fin.

Korvarna är vacuumpaketerade och finns både som färska och frysta.

Vi har inte alltid alla korvar i lager utan varierar sortimentet efter säsong.

Ekologiskt - vad innebär det?

För att kalla sina livsmedelsprodukter ekologiska så måste man som producent vara certifierad enligt ett EU-gemensamt regelverk. För ett lantbruk delar man in det i två delar, växtodling och djurhållning.

Ekologisk växtodling

I den ekologiska odlingen får varken kemiska växtskyddsmedel eller konstgödsel användas. Växterna får istället näring genom stallgödsel, och skyddas från skadeinsekter bland annat genom varierad växtföljd.

Ekologisk djurhållning

I den ekologiska produktionen ställs det särskilda krav på djurhållningen. Förutom de allmänna djurskyddsbestämmelserna finns det också särskilda krav på till exempel djurens stallmiljö och deras möjlighet att vara utomhus.

Djuren får endast ekologiskt odlat foder. Antalet djur på gården anpassas efter den areal som gården har för att producera foder. Detta för att gården ska vara så självförsörjande som möjligt.

KRAV-certifiering

Utöver de grundläggande ekologiska reglerna är vi även certifierade enligt de hårdare svenska KRAV-reglerna. Där tas ytterligare steg för en god djurhållning och ett ekologiskt hållbart jordbruk, bland annat får man inte ge djuren medicin förebyggande utan bara på veterinärs inrådan. Det går åt väldigt lite antibiotika i svensk djurhållning, vi ligger lägst i hela Europa, det känns väldigt bra.

Varje år besöks vi av ett certifieringsorgan som kontrollerar att reglerna efterföljs. Ibland sker även oanmälda besök från Länsstyrelsen eller Jordbruksverket som går igenom odling och djurhållning för att se att allt sköts ekologiskt.

Hur får man ett bra kött?

Här samlar vi några av de faktorer som vi tror ger en köttbit av yppersta kvalitet.

Val av ras

Som i så många andra fall tar det tid om man eftersträvar kvalitet. Det kött man finner i butikerna är vanligen från djur som  framavlats till att ge mycket kött i förhållande till mängden foder djuren får, och detta på kortast möjliga tid. Detta ger ett framstressat kött och djur som mer är produkter än naturliga kossor.

Vårt kött kommer från en av de äldsta svenska raser som finns och den enda avel som sker är på ett gott lynne och god hälsa. Rödkullans kött är av naturen väl marmorerat och har en lätt kryddig smak, en del kunder tycker att det påminner om viltkött, och det beror på att djuren äter så varierad mat med vad som bjuds i hagar och på våra skogsbeten. 

Köttet går inte att jämföra med det man normalt finner i butik, som om det är svenskt ofta är snabbproducerat kött från tjurkalvar, eller om de är sydamerikanskt kommer från soja- och majsuppfödda djur i stordrift.

Djurens välmående

Den absolut viktigaste faktorn för att få ett bra kött är djuret levt ett bra liv. Ett stressat djur bildar stresshormoner och ohälsosamma slaggprodukter som får köttet att bli osmakligt. Ett bra liv med kunniga (och snälla) djurskötare borgar för ett bra kött. Detta är särskilt viktigt då djuren skall transporteras till slakteriet. Därför arbetar vi bara med djurtransportörer som vi litar på och som hanterar djuren bra. Slakteriet ligger bara fyra socknar från Näshulta och djuren stressas aldrig inför en transport.

Omega 3

De nyttiga fettsyrorna från Omega 3 är c:a fyra gånger fler i kött från djur som föds upp på ett varierat bete och grovfoder. Den naturliga maten som korna ätit i alla år ger ett bättre kött än om de fodras med krossad spannmål. Man skall dock inte överdriva Omega 3-innehållet, det kan aldrig jämföras med den mängd som finns i fet fisk som lax.

Mörning

Bra kött måste möras, då bryts köttets proteiner och bindvävnad ner. Mörningen sker lika bra då slaktkroppen hänger i kylrum som när styckdelarna är vacuumförpackade. Det bästa sättet att få ett bra kött är att först hängmöra hela slaktkroppen och sedan låta mörningsprocessen fortsätta i vacuumförpackning. Då undviker man bakterieangrepp på köttet men får det ändå fullt mörat. Allt vårt kött hängmöras först och möras därefter i vacuumförpackningen.

Djurens mat

Vill man ha mycket kött och det på kort tid så skall man ge djuren kraftfoder. Kraftfoder är vanligen krossad spannmål, majs eller soja. Det får ungdjuren att växa fort och ger snabba muskler d.v.s. kött. Vill man däremot ha bra kött så ger man djuren den mat de är vana vid och låter detta ta tid. 

Vintertid ger vi bara djuren grovfoder, d.v.s. torkat eller ensilerat gräs och klöver. På sommaren betar de i hagmarker och på skogsbeten med örter och spätt gräs. Det ger en långsam tillväxt och vi kan därför inte slakta korna förrän de är minst tre år och stutarna tidigast vid två år. Det kostar mer att föda upp djuren på det sättet men det ger en avsevärd bättre kvalitet på köttet. Självklart är allt vinterfoder djuren får ekologiskt odlat och fritt från gifter och konstgödsel.